Glasbruksmuseet i Surte

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Har nu äntligen gjort ett besök på Glasbruksmuseet i Surte. Har åkt förbi museet många gånger men det har aldrig blivit tillfälle för ett besök förrän nu. Hittade av en tillfällighet en guidad tur på Youtube när man fick följa med runt på museet. Så med den i huvudet så var det lika bra att göra ett besök på museet så fort som möjligt.
 
På museet får man bekanta sig med svensk industrihistoria. Man får följa med Surte Glasbruk från starten år 1862 till nedläggningen 1978. I museet får man se hur arbetarna bodde, levde och arbetade i det lilla brukssamhället en gång i tiden. Med hjälp av hantverkare och konstnärer har man återskapat miljön.
 
Arbetarna på bruket bodde med sina familjer i ett rum och kök på ungefär 30 kvadratmeter som de hyrde av glasbruket. Det var inte omöjligt att man på den tiden hade upp till åtta barn. Så man levde väldigt trångt. Hade man ingen familj fick man hyra ett litet rum. Glasbruket hade också en affär, skola och stod även för sjukvård om det behövdes. Barnarbete var vanligt på den tiden. Man hämtade barn från skolan om det behövdes folk på bruket. Slutade man på glasbruket så fick man flytta med omedelbar verkan. 
 
På museet finns även en permanent utställning om Alexander Samuelsson från Surte som var med och designade Coca Cola-flaskan. På museet finns även ett cafè, museishop och en utställningshall där konstnärer kan ställa ut sina alster. Utställare kan hyra hallen och får då hjälp av museet att marknadsföra sin utställning för allmänheten.
 
Museet har öppet tisdagar och torsdagar mellan klockan 11.00-15.00 och söndagar mellan klockan 12.00-15.00. Pris: 50 kronor för vuxna och gratis för barn/tonåringar. Kan varmt rekommendera ett besök på detta museum. Det var intressant att få se en del av vår svenska industrihistoria. Man förstår att livet på bruket inte var så lätt. Dom levde ett hårt liv.  För mer information se glasbruksmuseet.se

Kommentera här: