Sundsby säteri på Mjörn

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Har nu äntligen gjort ett besök på Sundsby säteri som ligger på ön Mjörn i Tjörns kommun. Väldigt varmt idag (runt 27 grader) men det gick bra ändå. Har velat åkt dit en längre tid men det har inte blivit av. Men nu har jag i alla fall varit där. Vilket jag är otroligt glad för. För vilket fint ställe det var. Så vackert. Jag förstår att det är ett populärt utflyktsmål. Parkeringen var full när jag åkte hem.
 
Gick först runt och tittade på de olika byggnaderna. Tittade sedan in i några butiker och i resturangen. Köpte nybakade bullar i bageriets gårdbutik. Den med blåbär och vaniljkräm var väldigt god. Var sedan och tittade på deras köksträdgård samt gick en sväng utmed dammen. Det finns även vandringsleder som utgår från den södra parkeringen. Man kan välja både längd och svårhetsgrad på dessa. Finns kartor uppsatta. Så det finns mycket att se och uppleva i området.
 
Historien om Sundsby säteri börjar med att Margareta Huifeldt och den danska adelsmannen T.Dyre gifter sig 1635. Dom rustar upp gården som Margareta ärvt av sin mormor. Margareta och hennes man levde ett gott liv på Sundsby. Tyvärr dör deras två första barn. Men då får dom en son. Det som sedan händer är att Margaretas man dör och hon blir änka i 40-års åldern. Sedan slutar historien med att hennes son får feber och dör bara 19 år gammal. 
 
Eftersom det inte fanns någon arvinge efter Margareta så doneras gården och hennes förmögenhet. Vilket hon själv var med och bestämde om. Margareta är idag en väldigt mytomspunnen kvinna som dog 20 år efter sin son. När hon dog hade hon över 600 gårdar i Bohuslän.
 
Sundsby säteri har öppet alla dagar från klockan 11.00-20.00 under sommaren. I september ändras tiderna.
 
För mer information se tjorn.se

Kommentera här: